dilluns, 6 de desembre del 2010

Pa

1 kg de farina
2 sobres de llevadura per a pa
600 grs d'aigua
2 culleradetes de sal fina
1 culleradeta de sucre
sal grossa
oli
altres ingredients: orenga, romer, pimentó roig, pipes, nous, sèsam, etc...
Temps de preparar la massa: 15 minuts
Temps de repòs total: 1 hora
Temps de cocció: 30 minuts


Aquesta recepta no és la del pa perfecte, però sí una bona manera de començar a fer pa. És molt agraïda i amb resultats boníssims. No dubteu en anar preguntant, perquè hi ha molta gent que en fa i que té els seus truquets.

Posem l'aigua una mica tèbia en un recipient prou gran (d'uns 3 litres). Barregem els sobres de llevadura i posem tota la farina i les dues culleradetes de sal de cop, així com la culleradeta de sucre. Per a amassar, fem servir solament una ma (és important mantenir l'altra neta, fins que la pasta no s'enganxi).

Treballem bé durant uns deu minuts, pessigant fort i procurant que les parets del recipient vagin quedant sense pasta. En acabar, formem cinc o sis boles. Les estirem, en forma com de "tallat" i les posem sobre un drap net. Les cobrim amb un altre drap i les deixem reposar durant una mitja hora.

Després, tornem a formar una bola amb cada part, sense apretar, i tornem a estirar. Les posem en un parell de safates per al forn (amb paper de forn), separant un pa de l'altre al menys uns cinc centímetres. Hi posem per sobre sal grossa i les espècies o llavors que vulguem. Tapem una altra vegada amb un drap de cuina i tornem a deixar reposar una altra mitja hora. Mentre encenem el forn a uns 200 graus.

Per a coure, abans pintem el pa amb un pinzell untat d'oli. Podem posar les dues safates alhora. Aproximadament haurem de tenir-les una altra mitja hora. I en acabar, ja em direu si us podeu resistir a tastar-ne una mica.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada