dimecres, 22 de desembre del 2010

Galletes de Nadal

150 grs de mantega a temperatura ambient
150grs de sucre glas (el podem comprar així o moldre'n de normal amb el molinet de cafè).
1 ou
1 culleradeta de canyella en pols
1/2 culleradeta de nou moscada (prescindible)
la pell de mitja llimona rallada
la pell de mitja taronja rallada (prescindible)
unes gotes d'essència de vainilla (precindible)
250 grs de farina

Sucre glassejat per als detalls:
1 clara d'ou
200 grs de sucre glas
una mica de suc de llimona
Colorants per a pastisseria

boletes o caramelets per decorar pastissos (han de ser menuts)

Comencem, com sempre, precalentant el forn a 180º. Preparem primer tots els ingredients i també dues safates de forn amb paper sulfuritzat.

Posem la mantega i el sucre en un robot de cuina (o una batedora) i ho batem fins que estigui tot ben junt (poca estona). Després i afegim l'ou i tornem a batre una mica. Treiem el preparat i el posem en un bol prou gran (d'uns 20-25cm de diàmetre). Incorporem la resta d'ingredients i amassem solament amb una mà uns tres minuts, formant una pasta llisa i suau.

Col·loquem a sobre de la superfície de treball uns 60 cms de plàstic de cuina (film) i dipositem la meitat de la massa damunt. Cobrim amb un altre plàstic de la mateixa mida i aplanem amb un rodet de cuina (o una ampolla de vidre) fins que la pasta quedi d'uns 3mm.

Treiem el plàstic superior i tallem amb talla-pastes de formes o bé amb el ganivet. Posem les galletes al forn i vigilem fins que comencin a daurar-se (uns 7 o 8 minuts). No ens hem de passar, perquè es cremen fàcilment, sobretot si les hem fet més primes.

Quan estiguin cuites, de seguida, amb l'ajut d'una espàtula, les hem de treure de la safata calenta, perquè si no queden reblanides.

Anem fornejant la resta. A mi, amb aquestes estrelles, d'uns 5 cm) me'n surten 30 unitats i ho puc fer en 3 fornejades.

Mentre, preparem el glassejat. Barregem la clara amb el sucre i la mica de suc de llimona. Ha de quedar ben espès, però que es pugui treballar. Si cal més sucre, li afegim. Si volem fer colors, separem el glassejat en recipients diferents i tenyim. Us aconsello primer de provar-ho sense color, fins que ho domineu.

Posem el glassejat en un "biberó" (especial de cuina per a salses, etc...) o en una mànega pastissera i inventeu els dibuixos que vulgueu. Immediatament, quan encara està el glassejat tendre, podem enganxar boletes de xocolata, caramelets, etc...
Deixem secar i si us passa com a casa nostra, renuncieu a regalar-ne: aquestes galletes volen!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada